Maaseik


vrijdag, 1 april, 2011

Maaseik is een stad in de provincie Limburg in België. Ze telt ruim 24.000 inwoners, waarvan ongeveer 3000 inwoners niet-Belgen zijn. De inwoners van Maaseik worden Maaseikenaar genoemd. De stad is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maaseik.Maaseik ligt aan de Maas, aan de noordoostgrens van de Limburgse Kempen, tegenover het Nederlandse kerkdorp Roosteren en bestaat uit de deelgemeenten Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren. De deelgemeente Maaseik telt vijf gehuchten: Aldeneik, Gremelslo, Heppeneert, 't Ven en Wurfeld. Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck, van wie er een standbeeld staat op de Grote Markt. Sint-Catharina is de patroonheilige van Maaseik.

Maaseik is vrij toeristisch. Niet enkel de binnenstad trekt toeristen aan, maar ook het recreatiepark Heerenlaak, waar er een camping is en er aan watersport gedaan kan worden.

De stad is ook een regionaal onderwijscentrum met een uitgebreid aanbod aan secundaire scholen, waaronder het Koninklijk Atheneum, het College Heilig Kruis - Sint-Ursula en het Technisch Instituut Sint-Jansberg die ook vanuit Nederland druk bezocht worden.